maanantai 7. marraskuuta 2016

Muodin vuosikymmenet: 20 ja 40-Luku



Naiset


20-luvulla naisten tuli näyttää siloposkisilta nuorilta tytöiltä. Rintaliivit syrjäyttivät korsetit, ja poikamaista litteää povea pidettiin ihanteellisena. Vaatteissa suosittiin suoria linjoja, ja painopiste laskettiin lantiolle. Vyötärö katosi vaatteista vuosikymmenen alussa, ja leningeistä tuli hihattomia. Alusvaatteiden käyttö alkoi yleistyä.

Markkinoille ilmestyi kynsilakat ja myös aiemmin vain ilotytöille sopivista ehostuksista tuli nyt hyväksyttäviä. Meikkaaminen julkisilla paikoilla alkoi lisääntyä, kun taas ennen naiset kävivät lisäämässä huulipunaa kylpyhuoneissa muiden katseilta piilossa. Pulleat sydämen malliset suppuhuulet (Cubidon jousi) oli suosituin huulimeikkimuoto.
Lyhyet poikamaiset hiukset, päänmyötäiset kiharat sekä tiukka polkka tulivat olivat muodissa.


Flapper-tytöt



Flapper-tytöt leikkasivat hiuksensa lyhyiksi, suosivat lyhyitä hameita, kuuntelivat uudenaikaista jazzmusiikkia, meikkasivat runsaasti, kuluttivat paljon alkoholia ja tupakkia, tykkäsivät tanssia yöt klubeilla ja halusivat olla erilaisia. He myös tekivät töitä kodin ulkopuolella ja ajoivat autoilla. Tätä kaikkea pidettiin silloin hyvin erikoisena ja naisten asema yhteiskunnassa muuttuikin paljon noihin aikoihin.


Miehet


Miehet ottivat mallia elokuvanäyttelijöistä, kuten tärkeimpinä Rudolf Valentino, Douglas Fairbanks ja Fred Astaire. Tähän tyyliin kuuluivat kammatut sekä öljytyt hiukset ja pukeutuminen oli hyvin huoliteltua ja linjakasta.




                             



Ruudulliset irtotakit, neulotut villapaidat sekä pohjepituiset golf-housut olivat muotia. Muotiuutuuksia olivat kävelykeppi, baskeri ja turkishattu. Puvuissa suosittiin hyvin paljon tummia sävyjä. Suosiotaan nosti kaksirivinen puku, jossa oli pystykaulukset. Se teki liivin käytön tarpeettomaksi, mutta kolmiosainenkaan puku ei menettänyt arvostustaan. Irtoliiveillä sai helposti keikarillista vaikutelmaa yksiriviseen pukuun.

Vuosikymmenen edetessä muotiin nousivat erilaiset värit ja printit, ja vaatteet muuttuivat aiempaa väljemmiksi. Hartialinjat olivat kulmikkaita, hihat väljemmät ja takkien kauluskäänteet leveät. Housut olivat aika väljät ja korkeavyötäröiset. Lahkeissa oli käänteet, eli upslaakit.


40-Luku

Naisten näyttävä pukeutuminen oli yksi keino mielialan kohottamiseksi sota-aikana. Huolellista laittautumista pidettiin myös hyvin isänmaallisena. Pukeutumisesesta tuli paljon yksinkertaisempaa ja käytännöllisempää, sillä materiaaleja oli hyvin niukasti saatavilla.

Kierrätys nousi suureen suosioon:
 rintamalla olevien miesten puvuista tehtiin naisille vaatteita, paksusta huovasta valmistettiin talvitakkeja, ja vanhoista tyynyliinoista tuli alusvaatteita ja shortseja. Neulominen oli suosittua, mutta vanhoja neuleita purettiin uudelleenkäytettäviksi sukkina ja puseroina, sillä villasta oli pulaa.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti