tiistai 8. marraskuuta 2016

Muodin vuosikymmenet: 50 ja 60-luku

50-luku

50-luvulla naiset pukeutuvat ja meikkasivat hyvin naisellisesti, ja se onkin jäänyt historiaan yhtenä muotitietoisimmista aikakausista. Suosiossa olivat kynähameet, kellomekot, kävelypuvut, käsineet ja korkeat korot. Tämän aikakauden tunnetuimpia naisihanteita olivat: Marilyn Monroe, Audrey Hepburn, Sophia Loren, Elisabeth Taylor ja Gina Lollobrigida.

50-luvun kissansilmä-aurinkolasit

Dior New Look

Naistet ympäri maailman hullaantuivat kun Dior esitteli New Look-kokoelmansa vuonna 1947. Kapeaksi kurottu vyötärö ja hulmuava kellohelma olivat 50-luvun ehkä tunnusomaisimmat piirteet. Sukupuolten perinteinen roolijako tuntui turvalliselta ja tutulta sota-ajan jälkeen, ja nyt olikin taas tilaisuus pukeutua hyvin naisellisiin vaatteisiin. Toisaalta jotkut olivat tätä vastaan, kun olihan vihdoin sodan aikana saavutettu tavoilteltua tasa-arvoa. Ja osa taas piti Diorin luomaa tyyliä tuhlailevana.




Miesten muoti

Miesten vaatetuksessa ei näy muutoksia yhtä paljon kuin naisiten vaatetuksessa. Ruskean värin suosio kasvoi harmaan kustannuksella, ja pukujen linjat pehmenivät hieman. Kodin ulkopuolella ja töissä käytettiin aina pukua. Puvut vaihtelivat vuodenaikojen mukaan, kuten: kesällä vaaleaa ja kevyttä, kun taas talvella tummaa ja lämmintä. Yleisilmeestä tuli huolimattomampi, enää ei ollut pakko pitää solmiota ja hattuakin saattoi pitää huolettomasti kallellaan. Takkien olkatoppaukset kapenivat ja pukujen housut olivat nyt todella väljät.




60-luku


 60-luvun muoti sai alkunsa Lontoosta, Englannista.
Vuosikymmenen alussa muoti oli melko samanlaista kuin 50-luvulla mutta värien käytöstä tuli räikeämpää. Myöhemmin markkinoille alkoi ilmestyä rohkeampia tuotteita joilla haettiin shokkivaikutusta, kuten minihame joka tuli muotiin vuonna 1966. Sukkahousuissa nähtiin hopeaa ja erilaisia geometrisiä kuvioita. Meikkauksessa paksut tekoripset ja vahvat rajaukset olivat suosiossa, mutta huulimeikistä sen sijaan tuli hillitympi. Esimerkiksi nude-sävyjä suosittiin paljon. Yksi tunnetuimmista aikakauden tyyli-ikoneita oli Twiggy, jonka poikamainen look oli yksi jäljetellyimmistä. Hänet valittiin vuoden kasvoksi 1966, ja hän hallitsi lähes kaikkia muotikuvia.





Hippiliike alkoi kukoistaa, ja suuret kuviot, etniset aiheet, pitkät helmikorut ja runsaat värit olivat in.
Miehet alkoivat suosia pitempiä hiusmalleja ja viikset ja pulisongit olivat yleinen näky. Teinipojilla taas nähtiin rasvaamaton lyhyehkö hiusmalli, jonka annettiin valua otsalle. Silkkihuivia käytettiin jo useammin kuin kravaattia. 60-luvun puolessavälissä miehet alkoivat pukeutua värikkäisiin pukuihin Carnaby Streetin tyyliin.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti