tiistai 15. marraskuuta 2016

Muodin vuosikymmenet: 70 ja 80-luku

1970-luku sisälsi useita eri tyylejä, esim:
 hippityyli, disco-muoti, rock-muoti, new age/vihreän aatteen tyyli, erilaisia hiustyylejä, ja monia muita. Materiaalejen ja kuvioiden yhdistäminen oli muotia, ja monipuolisuus antoi tilaa yksilölliselle pukeutumiselle. Muun muassa oranssit ja ruskeat värisävyt olivat 70-luvulla suosiossa. Naisten muodissa hameiden helmat muuttuivat midiksi. Muotiin tuli jälleen naisellinen tyyli, jossa oli vaikutteita kolmekymmentäluvun muodista. Folklore- ja romanttinen tyyli olivat suosittuja.



Muoti oli nuorekasta, käytännöllistä ja asiallista.
Nuoret ja vanhat saattoivat pukeutua samanlaisiin vaatteisiin, ja vaatteita tehtiin myös paljon itse. Perheet saattoivat pukeutua samanlaisiin unisex-vaatteisiin.
Suosittuja vaatekappaleita olivat poolot, iso kauluksiset paitapuserot, vakosametista valmistetut vaatteet, virkatut tai samettiset lakit, A-linjaiset mekot, mikroshortsit joiden kanssa käytettiin pitkää, jopa nilkkoihin saakka ulottuvaa neuleliiviä ja napapaidat.

Pariskunnat pukeutuivat usein samanlaisiin asukokonaisuuksiin




80-luku

1980-luku oli tyyliltään erilaisten tyylien ja niiden sekoitusten aikakautta. Tyyli määräytyi täysin sen mukaan, mihin ryhmään kuului. Suosioissa oli Punk-kulttuuri johon kuului mm. pukeutuminen mustiin nahkavaatteisiin, jotka oli koristeltu teräsniiten. Hiustyyli oli villi, se saattoi olla esim. kalju tai hiuslakalla kohotettu ja muotoiltu räikeästi värjätty tukka. Teinityttömäisen rokahtava tyyli tuli suosituksi Madonnan ansiosta elokuvassa Missä olet, Susan? 




Tunnusomaisia vatteita olivat väljät, vartalon kokoa kasvattavat vaatteet, kuten: leveät housunlahkeet ja suuret ja kulmikkaat jakut. Olkatoppaauksia saattoi olla monta kerrosta päällekkäin, mikä lisäsi asuihin suurusvaikutelmaa. Olkatoppaukset ja miesten vaatteista vaikutteita saaneet jakku- ja housupuvut loivat uudenlaisen univormun "power suitin". Tätä naiset tarvitsivat pärjätäkseen miehisillä aloilla, kuten teollisuusyrityksissä ja pankeissa.




Kasarimuoti oli yleisilmeeltään iloista ja värikästä. Vaatteissa käytettiin kirkkaita neonvärejä, sekä värejä vaihtavia kuvioita. Katumuotiin haettiin innostusta muun muassa klubeista ja yökerhoista.

 
2000-luvun alku
 

1980-luvun tyyli nousi 2000-luvun alussa uudelleen pinnalle.
2000-luvulla korostui yksilöllisyys ja halu nauttia omasta itsestään sekä muodista
 Muodissa oli mm. matalavyötäröiset ja leveälahkeiset farkut, napapaidat, muhkeat toppatakit, farkkuminihameet, pikeepidat, verkkosukkahousut, reisitaskuhousut sekä veluuriasut.

 
Tyypillinen veluuriasu
 
Matalavyötäröisiä farkkuja

Hiusmuodissa suosiossa oli ns. seepraraidat, joista luonnollisuus oli hyvin kaukana. Kun kontrasti oli mahdollisimman suuri, oli kampaus onnistunut.




 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti